Săptămîna Limbii Române


Limba română este țărîna cea mai ușoară de pe pieptul românului. S-ar putea crede că întreaga natură a ostenit la zidirea Limbii Române.
Doar Limba Română nu este o sumedenie păcătoasă de cuvinte, Limba Română este plăcerea de a-ți exprima gîndurile, sentimentele și durerea prin sfînta slovă românească. Dacă n-ar fi limba română, ne-am teme de viață, dacă n-ar fi limba română totul ar fi doar substanță și materie. Limba română nu este un stil artistic, Ea este viață, istorie, salvare.
Săptămîna 19 – 23 noiembrie a fost proclamată Săptămîna Limbii Române în Liceul nostru. Coordonatorii acestei săptămîni, membrii Catedrei „Limbi și comunicare”, au reușit să ne demonstreze încă o dată că Limba română este salvarea noastră de la jugul nedreptății și neștiinței.
În ziua de luni ( 19 noiembrie) s-a dat start Săptămînii și s-a prezentat programul de activități pe parcursul acesteia :
Marți – Mesaj pentru scriitorul preferat.
Miercuri – Recital de poezii (proză).
Joi – Spectacolul „12 scaune”, Teatrul Național Mihai Eminescu.
Vineri – Să vorbim corect românește.

Marți ( 20 noiembrie ) – Cel mai reușit mesaj pentru scriitorul preferat aparține elevei din clasa a VIII „A” –  Trohin Veronica:
„Dragă Grigore Vieru,  Mă adresezi Ție ca la un sfînt, ca la un basarabean ostenit de lupta libetrății, ca la un intelectual gonit de prostimea lumii oarbe. Pentru tine dintre toate religiile cea mai frumoasă era mama ”Mamă/Tu ești patria mea!/Creștetul tău?/Vîrful muntelui/Acoperit cu nea./Ochii tăi?/Mări albastre./Palmele tale?/Arăturile noastre. (Mamă, tu ești?), pentru mine dintre toate adevărurile cel mai adevarat ești Tu. Știu că unii ar lua ca o nebunie că vorbesc cu răposații, dar atîta timp cît voi trai sub cerul Tău din fereastră care nu a fost spart odată cu geamul și atîta timp cîțărina de pe pieptul tău , țărînă se va numi, îți voi purta numele ușor, chipul neprihănit, uscat, bolnăvicios și glasul tremurător, aproape trist în suflet șîn conștiință”.
Miercuri (21 noiembrie) – Cea mai frumoasă zi „în versuri” i-a lăsat plăcut impresionați pe profesori și elevi, prin multe-multe poezii. Cei mai buni s-au plasat pe următoarele locuri :
locul I –Budeanu Gheorghe , clasa V ”A”; Cauș Ana, clasa XI umanist;
locul II–Melenti Nicoleta, clasa VII;Grigoreanu Galina,clasa XI umanist; Tanas Anastasia,clasa XI umanist
locul III – Petrașco Daniela, clasa V ”A” ; Barancea Stela, clasa V ”B”; Avram Felicia, clasa IX ”A” ; Popov                                                Verginia, clasa XI umanist.
Joi (22 noiembrie) – ”Atît de vie-i viața, atîta sentiment în lume, atîta nou în jurul nostru ” asta am simțit după vizionarea spectacolului ”12 scaune”. Era de parcă nimerisem intr-un nou univers, cu alți oameni, cu alte ciudățenii, atît de diferit de lumea din-afară. Atît de straniu, dar atît de cunoscut. Pentru unii a fost doar o simplă vizită la teatru, pentru alții un pas mic spre o lume ”mare”. (Am vrea ca asemenea vizite la teatru să fie mai multe).
Vineri (23 noiembrie) – Elevii clasei a X au pregătit prezentări Power Point, prin intermediul cărora ne-au vorbit despre importanța Limbii Române în viața poporului nostru românesc, despre unele lacune des întîlnite în vorbirea orală a  acesteia și despre vorbirea corectă a limbii române. Informații utile, lucruri noi, impresii, emoții au stăpînit ziua de încheiere a acestei săptămîni.
PS  „Limba română este ca un copil: dacă uiți de ea poate să plece de acasă”.

Trohin Veronica, clasa VIII „A”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s