DATINI ȘI SĂRBĂTORI DE IARNĂ – Interviu cu domnişoara Victoria Captari – profesoară de religie, psiholog școlar.


DSC04095Reporter:– Cum ar trebui să fie idealul Crăciunului?

Profesor:– A sărbători Crăciunul nu înseamnă pentru mine o masă bogată şi plină de cadouri,ci înseamnă a merge la biserică şi a ne mîntui sufletele.

Reporter:– Ce părere aveţi  faţă de înfrumuseţarea caselor în preajma sărbătorilor de iarnă?

Profesor:– Tradiţia împodobirii bradului şi a casei cu crenguţe de brad este un obicei preluat de la jumătatea mileniului trecut. Se spune că de la triburile germanice, dar forma sa triunghiulară simbolizează Sfînta Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit semnifică cunoaşterea şi bogăţia, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului în care se găseau merele – fructele cunoaşterii. În brad se mai puneau şi fructe, flori şi nuci poleite, lumînări.

Reporter:– Anul Nou este o sărbătoare religioasă?

Profesor:– Nu, Anul Nou este preluat de la americani, iar începutul anului se sărbătoreşte după calendarul creştin-ortodox pe 14 ianuarie, de Sf.Vasile.

Reporter: – De unde provine tradiţia de a se fura porţile?

Profesor:– Înainte porţile se furau de la fata iubită. Sf.Andrei era cel dintîi chemat care a pus bazele creştinităţii.

Reporter:– Ce bucate nu ar trebui să lipsească de la masa de Crăciun?

Profesor:– În primul rînd, de pe masa de sărbătoare nu ar trebui să lipsească mielul bine pregătit deoarece mielul simbolizează jertfa Mîntuitorului Iisus Hristos pentru mîntuirea omenirii aşa cum găsim scris: „Ca un mil spre junghiere s-a adus” şi desigur sarmalele care sunt bucatele tradiţionale. După care urmează celelalte după gustul fiecăruia.

Reporter:– Ce părere aveţi faţă de mesele pompoase?

Profesor:– Eu cred că odată cu fastul meselor bogate în diferite feluri de mîncare şi pline cu cadouri se pierde specificul şi sensul Crăciunului.

Reporter:– Ce mi-aţi putea spune despre legenda Sf.Nicolae?

Profesor:– Se spune ca Sf. Nicolae a ajutat 3 sărmane fete din oraşul său fără ca să fie văzut aducîndu-le în dar zestre. El a decis să facă acest lucru deoarece a aflat care este soarta lor şi anume faptul că tatăl lor, din cauza sărăciei, a vrut să vîndă fetele ca să poată supravieţui   şi astfel într-o noapte Sf Nicolae, pe furiş, a aruncat o pungă cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite în acel an. Tot așa s-a petrecut şi în următorii 2 ani, motiv pentru care sora cea mijlocie şi apoi cea mică s-au căsătorit şi s-au pus la casa lor. De atunci pînă în ziele noastre, în fiecare noapte a Sf. Nicolae,de pe 18 spre 19 decembrie, cei dragi nouă, şi, în special copiii, primesc daruri, de la Moşul care nu li se arată nicioadată!

Reporter:– Si ca mesaj de indrumare pentru toți cei care sărbătorim Crăciunul.

Profesor:– Niciodată să nu uităm de cei care sunt mai trişti decît noi, ci să încercăm să aducem un zîmbet şi pe faţa lor aşa cum ne-a învăţat Mîntuitorul Iisus Hristos.

Bobeică Ecaterina, Stici Marina, clasa VIII „A”,  membre ale cercului „Tînărul condeier”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s