Săptămîna Drepturilor Copiilor în LT „Mihail Bârcă”


                  „Ce ar însemna drepturile pentru fiecare om aparte? Dreptul, în primul rînd, ar însemna o totalitate a principiilor și prevederilor general admise pentru realizarea personalității umane. Conform Convenției privind Drepturile omului, fiecare om în parte are dreptul la viață, la libera exprimare în cadrul unei comunități sau a unui sat, la asistență socială.  În cadrul Liceului Teoretic „Mihail Bârcă” activează mai mulți dascăli care insuflă idei despre viitorul apropiat. Drepturile elevilor în incinta liceului sunt evidențiate prin formarea Consiliului Elevilor la care participă doritorii începînd cu clasele a V-ea. De asemenea profesorii implică elevii în diferite programe educaționale în urma cărora tinerii își îmbogățesc sfera de activitate și cunoștințe. Pe parcursul a mai multor ani am observat că tot ceea ce se demarează în liceu se face spre binele elevilor. Deși elevii țin cont doar de drepturile lor, ei ar trebui să-și amintescă că totuși mai au și niște obligațiuni care trebuie respectate față de liceul în care studiază.”  Așa se respectă drepturile copiilor în viziunea elevei din clasa a IX „A” Maria Bivol, premianta locului I la concursul de eseuri  „Drepturile elevilor în școală și comnunitate”.

  Săptămîna 12-16 noiembrie a fost proclamată Săptamîna Drepturilor Copiilor în liceul nostru. Ziua de luni (12 noiembrie) a dat start săptămânii și ne-a întîmpinat cu pași decupați din hîrtie și plasați ingenios pe scările din liceul, pe ei fiind scris cîte un drept de-al copiilor.
Marți (13  noiembrie) elevii din clasele VII – XII  și-au exprimat părerea despre rescpectarea derepturilor copiilor în școală și comunitate în cadrul unui concurs de eseuri, iar cele mai bune eseuri au fost scrise de:
locul I    – Maria Bivol clasa IX „A” ;
locul II   – Croitoru Felicia clasa VIII „B” ;
locul III – Castraveț Elena clasa VIII „A” și Crețu Tamara clasa VII.

Miercuri (14 noiembrie) a fost cea mai colorată zi, asta pentru că elevii claselor 5-7 au participat activ la concursul de desene ”Cred în drepturile mele”.
locul I  – Popov Cătălin clasa VI ;
locul II – Popov Cornelia clasa V „A” și Trofim Maria clasa VI;
locul III – Trofim Felicia și Stan Gabriela clasa V „B”.
  Joi (15 noiembrie) clasa a VIII  „B”, dirigintă Bardă Aliona, a desfășurat o oră deschisă dedicată drepturilor copilului și inclusiv s-a vorbit și despre obligațiunile acestora.

Vineri (16 noiembrie ) a avut loc întîlnirea cu unicul Avocat Parlamentar al Copilului din Republica Moldova,Tamara Plămădeală. În cadrul întîlnirii s-au discutat problemele referitoare la respectarea drepturilor copiilor din țara noastră și respectiv unele probleme refiritoare la sistemul educațional din Moldova. Avocatul Copilului a rămas impresionată de curajul și cunoștințele elevilor din liceul nostru. Impresiile au fost pozitive, iar întîlnirea a fost pe măsura așteptărilor. La început un pic timizi, iar după o introducere scurtă a unuia din elevii prezenți, întrebările au succedat una după alta și atmosfera a devenit mult mai plăcută, copiii mult mai activi, directorul mult mai mulțumit și mîndru de elevii din liceu. Ne-am simțit  în posturi de deputați la un congres parlamentar adevărat.

Trohin Veronica, clasa  VIII „A”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s