(Interviu) Gheorghe Eşanu: „Disciplina trebuie sa stea la baza oricarui elev”


       Activînd în şcoală de 41 de ani şi fiind într-o formă fizică perfectă, domnul Gheorghe Eşanu, directorul Liceului Teoretic „Mihail Bârcă”, stă la cîrma acestui liceu zi de zi.Vă propun să aflăm mai multe despre domnul director şi ce îndatoriri are, aşa că vă invit să citiţi interviul ce urmează:

Reporter: -De cît timp sunteţi director şi care sunt cele mai importante realizări de pînă acum?Faceţi-ne o scurtă prezentare a liceului , numărul de elevi, de profesori.

-Activez în calitate de director de şapte ani, iar ca profesor de 41 de ani. În prezent în liceu activează 37 de cadre didactice cu un efectiv de 416 elevi. Referitor la condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea cadrele didactice şi personalul auxili ar,ne străduim ca ele să fie la nivel. La concret mă opresc la cele trei condiţii de bază, ca piloni-hrana, lumina şi încălzirea. La toate aceste trei capitole noi ne isprăvim la un nivel mediu. La moment se alimentează clasele primare în număr de 156 de elevi, ceilalţi elevi din clasele superioare urmează să fie alimentaţi în timpul apropiat.

Reporter:-Cum aţi devenit profesor de educaţia fizică? De ce anume această înclinaţie?

-Am ales această direcţie pentru că de cînd eram elev îmi plăcea această disciplină, desigur îmi plăceau toate, dar mai mult educaţia fizică. Erau nişte ore în aer liber, sau în sala de sport, unde te mişti şi totodată îţi dezvolţi şi sitemul nervos. Desigur că participam şi la diverse întreceri sportive la şcoala medie din Ialoveni în anii 1963 pînă în 1966. În această şcoală existau condiţii bune pentru desfăşurarea acestei discipline şi a secţiilor sportive şi asta mi-a deschis o idee spre a deveni profesor de sport. Mai tîrziu au urmat colegiul şi facultatea şi apoi am început să lucrez în domeniu şi cred că nu am greşit alegînd această profesie.

Reporter:-Cît de mare vi se pare diferenţa între a fi un profesor şi a fi un director?

-Desigur că este o diferenţă. Profesorul pe disciplină are un cîmp liber de activitate la specialitatea pe care a îmbraţişat-o, dar fiind în funcţie de director are două direcţii: trebuie să fii şi profesor pe disciplină , dar şi să exercite funcţia, iar această trebuie să meargă paralel şi mînă în mînă.

Reporter:-Cum credeţi că vă privesc elevii în calitate de profesor şi ca director?

-Eu cred că în calitate de profesor sunt la fel ca înainte, la lecţie cer să fie disciplină , iar elevii să se ocupe cu sportul nu numai la orele de educaţie fizică, dar şi înafară, ceea ce cu părere de rău nu se prea întîmplă, şi de aceea uneori rezultatele nu sunt cele dorite.Ca director eu cer ca elevii din clasele a 5-12 să fie cît se poate de disciplinaţi, ceea ce cu părere de rău nu-mi reuşeşte permanent.

Reporter:-Care sunt probleme cu care se confruntă liceul nostru?

-La moment noi am realizat mai multe obiective în ceea ce priveşte înfăţişarea liceului, am schimbat geamuri la ambele blocuri, iar acum se prelungeşte cu tencuiala blocului nou. Pănă în prezent s-au cheltuit peste jumătate de milion de lei, iar pentru alte lucrări avem nevoie de alocări de fonduri. Pentru anul 2013 urmează să plănuim obiectivele şi să vedem ce trebuie să mai realizăm.

Reporter:-Trecînd  la subiectele de actualitate , ştim că s-au depus multe eforturi pentru schimbarea imaginii liceului. Sunteţi mulţumit de rezultat?Ce urmează a mai fi renovat?

-Desigur că înfăţişarea exterioară a liceului o să fie la un nivel înalt şi vreau să spun că am auzit păreri bune de la oamenii din comunitate şi din afara ei. Noi suntem foarte mulţumiţi de aceste rezultate care au fost posibile doar datorită suportului Consiliului Raional Ialoveni şi al Administraţiei Publice Locale. Urmează a mai fi renovat cabinetul metodic unde este instalată tabla interactivă, iar APL-ul ne susţine sută la sută în acestă privinţă, chiar de curînd au venit nişte reprezentanţi de la Chişinău care au propus un design de amenajare a cabinetului cu mobilier, plus la aceasta primarul a promis ca pînă la finele acestui an să fie schimbată podeauna din sala sportivă şi să ducem la un bun sfîrşit vestiarele pentru băieţi şi fete cu funcţionarea duşurilor.

Reporter:-Vor fi influienţaţi elevii de noua formă de finanţare începînd cu 1 ianuarie 2013?Ce schimbări vor surveni?

-Schimbări în societate au fost, sînt şi vor fi.În privinţa acestei noi forme de finanţare a şcolilor primare, gimnaziilor şi liceelor, ea va fi implementată în toată ţara. Dacă au fost raioane pilot unde s-a experimentat, acum s-a văzut că rezultatele evaluate au adeverit că nu sunt în detrimentul elevilor, ci în folosul lor, dar va trebui să lucrăm mult în ceea ce priveşte economia acestor finanţe pe care noi le vom primi pe contul liceului. Aici se au  în vedere  multe lucruri şi există multe întrebări, deoarece este o formulă nouă şi orice început prezintă nişte probleme şi bariere.

Reporter:-Un mesaj pentru elevii din liceu.

-Elevii din liceu sunt bravo, elevii din liceu merită cuvinte de laudă, elevii din liceu fac studii, asta demostrează înmatricularea în faculatăţi, din numărul de absolvenţi de anul trecut toţi au fost admişi la studii universitare. Le urez elevilor din clasele a 9 şi a 12 succes şi să obţină rezultatele pe care le merită.

 Petrașco Cătălina, clasa 12 real

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s